lauantai 19. joulukuuta 2009

Halogeenihimmeli

Joskus hauskoihin ideoihin vain kompastuu. Tässä tapauksessa mätkähdin Pispalan Hirvitalon pihalle. Loisteputkista loihditussa halogeenihimmelissä yhdistyy arkisten tavaroiden uusi käyttötapa ja perinteinen joulukoriste. Lopputulos menee toki tilataiteen puolelle. Kovin monen kotipihalle (saati sisälle) ei metrinen himmeli istu. Ja päivänvalo paljastaa, että design kaipaa vielä hienosäätöä.

Sinällään himmeli on teknisesti nerokas ja samalla kaunis esine. Kumma, ettei sitä ole juurikaan hyödynnetty muussa muotoilussa. Pikagooglauksella löysin vain amerikkalaissuunnittelija Paul Loebachin himmelivalaisimia ja -pöydän. Pöytä on hauska siitä, että himmeli on tuotu katosta lattiaan ja sen kokoa on kasvatettu. Jos kotona sattuisi olemaan paljon messinkiputkia ja lasinen pöytälevy, niin ideaa voisi yrittää soveltaa ihan itse.


Ja himmeleistä ei voi puhua mainitsematta Hilma Sievästä. Kouluja käymättömästä, pari sormea tehdastyössä menettäneestä leskirouvasta tuli ammattimainen
himmelintekijä.
Näin hänestä kertovan dokumentin joskus vuosia sitten ja kuva 75-vuotiaasta mummelista kokoamassa äärettömän monimutkaisia ja kauniita olkihimmeleitä on jäänyt pysyvästi mieleen. Hilma sai lopulta valtion taideteollisuuspalkinnon kehittämästään kokoontaitettavasta
himmelimallista. Nyt ohjelma löytyy Ylen Elävästä arkistosta ja se tulee jouluaattona Teemalta. Hilman himmeleitä voi ihastella livenä Tampereen seurakuntien talolla.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...