maanantai 7. joulukuuta 2009

Koristetyynystä pussi läppärilleHommasin pienen ja sievän läppärin, joka toki tarvitsi sievän suojapussukan. Kaupasta löytyy lähinnä sukelluspukuja muistuttavia malleja, joten päätin ommella pussin itse. Ensimmäisenä tuli mieleen pitsinen päällinen esimerkiksi jostain virkatusta tyynystä. Kehittelin ajatusta ja keksin tehdä pussin kirjotusta koristetyynystä.

Sopivan tyynyn etsiminen osoittautui yllättävän vaikeaksi. Alussa päässäni oli kuva jostain ruusukuvioisesta tyynystä, mutta rima alkoi laskea parin viikon etsinnän jälkeen. Sitten bongasin pelastusarmeijan kirpparilta kivan kukkatyynyn. Sen geometrinen kuvio sopi hyvin tähän tarkoitukseen.

Lopputulokseen olen todella tyytyväinen. Se luo kivan kontrastin - pehmeän ja pörröisen käsityön sisältä löytyy kova ja kiiltäväpintainen kone.

Näin sen tein. Ohjeet soveltuvat myös virkatun version tekoon.

1. Mittaa läppärillä sopivankokoinen pala tyynyn kirjotusta kankaasta, merkitse se nuppineuloilla. Siksakkaa alueen reunat, ettei kirjonta rispaannu. Leikkaa pala irti.
2. Kirjottu kangas tarvitsee ohuen taustakankaan. Tässä tapauksessa hyödynsin tyynyn oman mustan taustakankaan. Ompele taustakangas kirjottuun kankaaseen niin, että kirjottu pala saa taustakankaasta "kehykset". Eli laita kirjotun ja taustakankaan nurjat puolet vastakkain ja taita taustakankaasta reunat kirjotun kankaan oikealle puolelle, niin että sen siksakkaus peittyy. Tikkaa. Nyt sinulla on etukappale.
(Vetoketjun ja saumojen ompelua helpottaa, jos taustakangas on tarpeeksi suuri ja se jää kirjotun kankaan reunojen yli. Siten pystyt ompelemaan takakappaleen ja vetoketjun kiinni ohuempaan taustakankaaseen, etkä paksuun kirjontaan. Anteeksi sekava selitys. Tästä vaiheesta olisi pitänyt ottaa kuva.)
3. Mittaa läppärin avulla takakappale toppakankaasta. Muista jättää varaa saumoille ja vetoketjulle. Huolittele reunat.
4. Ompele alasauma. Eli etu- ja takakappaleen oikeat puolet vastakkain ja saumaa alareuna.
5. Kiinnitä vetoketju. Ompele samalla vetoketjun taakse kanttinauhaa, jottei vetoketju naarmuta läppärin reunoja.
6. Ei haittaa jos vetoketju ei yllä ihan kulmasta kulmaan. Ompele silloin viimeisenä sivusaumat (vetoketjun ja alasauman väli).

Tässä vielä yksityiskohtaa takakappaleesta. Musta tikattu toppakangas löytyi Eurokankaasta.


Tarvikkeet: Kirjottu tyyny, (ohut taustakangas, mikäli tyynyssä ei ole sopivaa), toppakangasta, vetoketju ja kanttinauhaa
Aika: Yksi ilta. Tässä tapauksessa homma tuli tehtyä itsenäisyyspäivän vastaanoton aikana.

Huom. Kirpparilta löytyi toinenkin kirjottu tyyny, joten voin tuunata vielä yhden pussin, jos hinnasta sovitaan ;)

4 kommenttia:

Maria H kirjoitti...

upea!

ella kirjoitti...

WAU! todella mainio vääntö! kumarrus pispalan suuntaan.

Lotta Linko kirjoitti...

Juu hieno on! Hakkaa kukka-Gollat, tylsistä Targoista puhumattakaan.

Unknown kirjoitti...

Hei neiti Mattsson! Voisko sun tuunauksia ja löytöjä esitellä lehden sivuilla? Olen free ja avustan mm. Trendiä ja Divaania. Jos kiinnostaa, laitatko sähköpostia: liisa at kutita.net.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...